Bel ons
0513 - 65 33 13

Ponsen

Een van onze specialisaties is het ponsen van rvs, staal en aluminium met onze ponsnibbel machine. Ponsen is een metaalbewerking waarbij een stempel, oftewel een pons, steeds opnieuw in of helemaal door een metalen plaat geduwd wordt. Hierdoor worden er uitsparingen, gaten en vervormingen in de metalen plaat gecreëerd.

In sommige gevallen worden er vormen uit de metalen plaat gestempeld. In andere gevallen worden juist bepaalde vormen in de metalen plaat gedrukt of een uitsparing gecreëerd. De instelbare druk van de stempel bepaalt hoe ver het metaal wordt ingedrukt of juist volledig wordt uitgesneden. Bij het ponsen gaat het om de vorm die uit (of in) de metalenplaat gestempeld wordt. Niet te verwarren met het stansen van staal waarbij het juist gaat om de vorm die uit de metalen plaats gehaald wordt.

De stempels kunnen diverse vormen en groottes hebben: groot, klein, rond, vierkant, achthoekig, cijfers, letters… Eenvoudige vormen, maar ook complexe vormen. Zo kunnen we dan producten maken als: ventilatieroosters, machine-omkastingen, traptreden (al dan niet met anti-slip), logo’s, schroefgaten in platen… Noem maar op.

De productiesnelheid van onze ponsnibbelmachine is groot. Hierdoor is ponsen vaak de goedkoopste methode voor het maken van gaten in plaatwerk in middelgrote tot grote producties.

Wij kunnen het ponsnibbelen ook combineren met andere metaalbewerkingen zoals het knippen, zetten, kanten en buigen van staal. Dat is een van de voordelen van het samenwerken met Metaalzetterij Heerenveen: één aanspreekpunt voor al uw metaalwerk.